Terug naar overzicht

Nederland kampioen in uitdelen van taakstraffen

Doelstellingen van een taakstraf zijn preventie, afschrikking, vergelding en strafoplegging, maar volgens Zembla worden deze doelstellingen vaak niet gehaald. Dat bleek uit de uitzending van gisteren. Ook daders komen in het tv-programma van de NPS en de VARA aan het woord. Zo vertelt Aad dat hij drie keer een taakstraf kreeg opgelegd en met groot plezier meewerkte in de keuken van een verzorgingstehuis. Volgens Aad is er niets met deze taakstaffen bereikt. ‘Het effect van deze taakstraffen is nul komma nul’, meldt Aad op de website van Zembla.

Volgens richtlijnen van het Openbaar Ministerie komen verdachten van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven, zoals zware mishandeling, verkrachting en doodslag niet in aanmerking voor een taakstraf. Toch werd een taakstraf in 2006 onder meer 54 keer opgelegd na een verkrachting en 255 keer na aanranding. In totaal kregen 883 mensen die een zedendelict hadden gepleegd een taakstraf. Ook werd vijftien keer een taakstraf opgelegd aan mensen die schuldig werden bevonden aan poging tot moord.

Dit is volgens Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland, ‘niet de bedoeling’. Volgens hem kun je aan de samenleving niet uitleggen dat ernstige delicten met een taakstraf worden bestraft.

De uitzending van Zembla, ‘Moord, doodslag, taakstraf,’ is nog te bekijken op www.uitzendinggemist.nl. [WvdV]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?