Terug naar overzicht

Nieuwe ondernemers beginnen onderaan

Starterslift begeleidt al drie jaar studenten en medewerkers van Avans die een eigen onderneming willen beginnen. Maar wat ontbrak was een fysieke ruimte, waar ondernemers kunnen werken en mensen kunnen ontvangen.

Schenkels is blij dat hij nu de kelder bij de ATGM-hal in Breda heeft weten te ‘annexeren’. ‘Starterslift is tastbaar geworden.’ Die ruimte wordt gelijk goed benut, momenteel zitten er vier startende ondernemingen in. ‘Het zijn wisselplekken. Ze worden niet alle dagdelen benut. Er kunnen dus nog studenten bij’, zegt Schenkels. De projectcoördinator is zelf ook veel in de ruimte te vinden. ‘Ik hoef nu niet meer met mensen af te spreken in de kantine, dat werkt veel fijner.’

Startende ondernemers die hulp willen van Starterslift moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. ‘De eis die wij stellen is dat iemand bij Avans studeert of werkt, of in de afgelopen drie jaar gestudeerd of gewerkt heeft’, zegt Ad Schenkels. De grens van drie jaar is omdat de ondernemers wel enige band met Avans moeten hebben. ‘De andere eis is dat een persoon serieus een bedrijf wil starten. We zijn er niet voor studenten die voor een opleiding of project tijdelijk iets moeten doen. Nee, mensen die met hun onderneming de kost willen verdienen.’

Starterslift helpt beginnende ondernemers op verschillende manieren. Zo zorgen ze voor begeleiding bij de inhoudelijke bedrijfsvoering of bij de ontwikkeling van het product, er wordt geholpen met het opzetten en uitvoeren van een businessplan, het verkrijgen van apparatuur of ruimte en financiering.

Schenkels en studentassistent Gerben Kegge hebben in de afgelopen periode per jaar ongeveer zeventig mensen geholpen. ‘Een kwart daarvan is daadwerkelijk een eigen bedrijf begonnen. Anderen zagen in dat ze dat eigenlijk toch niet wilden, of konden het al snel zonder onze hulp.’ De begeleiding geldt voor een langere duur.

‘The Basement is het begin, hierdoor kunnen we zichtbaar maken dat er veel ondernemers rondlopen bij Avans. Onder studenten en medewerkers. Het is de bedoeling dat we uit ons jasje groeien hier en op termijn meer ruimte nodig hebben’, zegt Schenkels.

The Basement wordt officieel geopend op 22 november met verschillende workshops, vuurwerk, ludieke acties en een netwerkcafé. Kijk voor meer informatie op www.starterslift.nl of loop langs in The Basement, Lovensdijkstraat 61. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?