Terug naar overzicht

‘Nummer één blijven, is prestatie van formaat’

Informaticadocent Frans van Seggelen was blij verrast. ‘Dat is erg goed nieuws. Het bewijst eens te meer dat onze werkwijze aansluit, het is geen incidenteel hoog cijfer.’ Het is niet zo dat hij zelf vaak dergelijke cijfers uitdeelt aan studenten, zegt hij lachend. ‘Was maar waar! Het team is gelukkig van mening dat het niveau aan een bepaalde standaard moet voldoen. Dat spreekt studenten wellicht ook aan. Ze zien graag dat we lamballengedrag afstraffen. We zijn scherp in de beoordeling. Wat we goed doen, moeten we goed blijven doen.’

Directeur Ron ten Kortenaar oogstte met de opleidingen van de Academie voor Financieel Management een 7,5. ‘Goed hè’, zegt hij blij. ‘Nummer één worden is knap, maar op één blijven, is een prestatie van formaat.’ De voortekenen waren er al: dit voorjaar haalde de academie bij een visitatie 17 van de 21 ‘goedjes’ binnen, en de titel ‘investor in people’ voor efficiënte bedrijfsvoering mocht in juni worden bijgeschreven. Het aantal studenten Accountancy nam met 40 procent toe. ‘Er zijn ook extra mensen bijgekomen om de studenten te bedienen.’

Directeur Jan Reinhard van de Academie voor Bouwkunde en Civiele Techniek in Den Bosch: ‘De bedoeling is heel Avans bovenaan te krijgen. Bouwkunde wordt één academie samen met die van Tilburg, een grote ingreep. Deze opleidingen zijn vergelijkbaar en dan sta je sterker naar het bedrijfsleven en instromende studenten toe.’ Het resultaat van zijn eigen academie noemt hij ‘geweldig’. ‘De kwaliteitszorg en verbetering van het onderwijs zijn hier heel goed geregeld.’

Frans van Kalmthout, lid van de Raad van Bestuur met onderwijs in zijn portefeuille kan tevreden zijn. ‘Een mooi resultaat. Nu moeten we proberen die hoge positie in Den Bosch te handhaven.’ Dat de waardering voor de opleidingen in Breda en Tilburg een stuk minder is, is volgens Van Kalmthout van tijdelijke aard. ‘De reorganisatie is voor Breda en Tilburg ingrijpender is geweest dan in Den Bosch’, denkt hij.

Ook vorig jaar en het jaar daarvoor stond Den Bosch bovenaan, maar de enorme toename van studenten dit jaar, zou er volgens Van Kalmthout wel eens voor kunnen zorgen dat de tevredenheid van studenten volgend jaar wat minder is. ‘Ik hoop het natuurlijk niet. Maar je moet ook realist zijn. Hoewel dit een luxe zorg is.’ De bestuurder meldt dat al verschillende maatregelen worden genomen om de druk op de gebouwen te verminderen. In Den Bosch zijn bijvoorbeeld al plannen om uit te breiden.

Sommige academies krijgen volgens hem nog niet de credits die zij verdienen. ‘Dat bijvoorbeeld de opleidingen van de Academie voor Technologie en Management en de Academie voor Bouw en Management in Tilburg nu niet heel goed scoren, is onverdiend. Zij hebben een enorme slag gemaakt, er is veel verbeterd en ik zie daar enthousiaste docenten en studenten.’

Van Kalmthout denkt dat de technische opleidingen het volgend jaar beter zullen doen. En met een aantal academies gaat het al heel goed in Breda. Hij noemt de Academie voor Deeltijd en de Avans School of International Studies. ‘Die hebben heel goede accreditaties achter de rug. Wat dat betreft moet je ook vertrouwen hebben in je eigen kracht.’ Je moet je oren volgens de bestuurder niet helemaal laten hangen naar onderzoeken als die van Choice (die verschijnen in de Keuzegids Hoger Onderwijs) en Elsevier. [EvG, PM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?