Terug naar overzicht

‘Onderwijsinstellingen moeten objectieve informatie geven’

‘Instellingen hebben er baat bij dat studenten hun opleiding afmaken’, zei de LSVb-voorzitter. ‘Het is jammer dat ze nooit vermelden wat bijvoorbeeld de struikelvakken zijn. Als je psychologie gaat studeren, dan krijg je ook statistiek. Veel studenten hebben daar moeite mee. Opleidingen zouden ook hun minst interessante vakken moeten noemen.’

Het debat, waar ook vertegenwoordigers van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) aan mee deden, was georganiseerd door Studiekeuze123 en Kennisnet Ict op school. Aanleiding voor het debat was het nieuws dat een verkeerde studiekeuze en studieuitval jaarlijks zeven miljard euro kosten.

 

 

 

 

 

 

 

 

(V.l.n.r. op de foto: Fieke Nobel (JOB), Lisa Westerveld (LSVb) en Paul de Rook (ISO).)

LSVb-voorzitter Westerveld vond dat de overheid ‘goed bezig’ is, omdat er steeds meer objectieve informatie over opleidingen komt. ‘Maar er moeten nog veel stappen gezet worden. Aankomende studenten kunnen bijvoorbeeld gemotiveerd worden door meeloopdagen.’

Dat scholieren steeds jonger een keuze voor hun toekomst moeten maken, kan een reden zijn voor studieuitval, meenden de deelnemers. ‘Doordat scholieren op de middelbare school een profiel kiezen, worden bepaalde wegen afgesloten. Maar als je zo jong bent weet je nog niet altijd wat je wilt. Dat kan nog veranderen.’

‘Jong kiezen is niet verkeerd’, meende Paul de Rook van het ISO. ‘Scholieren moeten alleen wel goed begeleid worden. De gevolgen van profielkeuze moeten duidelijk zijn. Voor bepaalde studies kun je dan niet meer kiezen.’

Switchen van studie vonden de deelnemers niet per definitie slecht. ‘Zo’n jaar is niet weggegooid. Je kunt er veel van leren’, zei Westerveld, die overigens zelf na een jaar switchte naar een andere studie. ‘Als je daarna maar een studie vindt die je wel ligt, want het kost veel geld.’ ISO-bestuurslid De Rook: ‘Het is belangrijk dat je een studie afrondt die je zelf wilt, ander krijg je ongemotiveerde studenten.’ [SW]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?