Terug naar overzicht

‘Rechtbank’ van Avans zoekt studentleden

‘Het is interessant om te zien dat sommige academies hun studenten op handen dragen en andere altijd de rug recht houden’, zegt Marc van Laarhoven, tweedejaars Management, Economie & Recht in Breda en studentlid van het College van Beroep. Dat is het orgaan van Avans dat optreedt bij geschillen tussen student en academie.

Studenten die het niet eens zijn met een negatief studieadvies, de beoordeling van hun tentamen of het curriculum van hun opleiding, kunnen bezwaar aantekenen bij de examencommissie van de academie. Als een student het niet eens is met het besluit van de examencommissie kan hij beroep aantekenen bij het College van Beroep. Dat is een soort rechtbank van Avans waarin een externe voorzitter, een docentlid en een studentlid zich over de zaak buigen.

‘Ik heb altijd iets met rechten gehad’, motiveert Marc van Laarhoven zijn deelname aan het College van Beroep. ‘De opleiding MER heeft ook een rechtenkant. Hier kan ik mij nu goed in verdiepen.’

De student heeft het afgelopen schooljaar flink wat geschillen bijgewoond. ‘Hoewel bij elke academie dezelfde algemene regels gelden, is elke zaak toch weer helemaal anders. Het komt voor dat ik voorafgaande aan een zaak mijn mening al gevormd heb, maar meestal blijkt het dan bij behandeling toch net weer anders te liggen.’

Van Laarhoven zit er als onafhankelijk persoon. ‘Maar ik vind de mening van de student wel heel belangrijk. Er zijn toch altijd dingen die je bekend voorkomen uit je eigen leven.’ Samen met de onafhankelijke voorzitter en het docentlid moet Van Laarhoven zich een oordeel vormen. ‘Tot nu toe was het oordeel altijd unaniem. Meestal zitten we aardig op dezelfde lijn.’

Gemiddeld is hij per zaak drie uur kwijt. ‘Dat is inclusief het inlezen, de daadwerkelijke zitting en de besluitvorming’, zegt Van Laarhoven. Hier staat een vergoeding van twaalf euro tegenover. ‘Er wordt altijd vooraf gevraagd of je tijd hebt voor een zaak.’

Het College van Beroep zoekt nog nieuwe studentleden. Studenten die interesse hebben kunnen contact opnemen met Marla van Overbeek, mvb.vanoverbeek@avans.nl. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?