Terug naar overzicht

Universiteit Utrecht domineert Elsevier-ranking

Voor de ‘professorenranglijst’ zijn zeventienhonderd hoogleraren en hoofddocenten ondervraagd. In het algemeen klassement is onderscheid gemaakt tussen de zes klassieke universiteiten, de drie kleinere, ‘specialistische’ universiteiten en de drie tu’s. Wageningen komt – omdat het de enige landbouwuniversiteit is – niet in de lijst voor. Van de drie kleinere universiteiten komt Tilburg volgens de experts als beste uit de bus, terwijl Eindhoven van de drie technische universiteiten het sterkst is.

De deskundigen beoordeelden in totaal 31 studies op vier punten: het bachelorprogramma, het aanbod van masteropleidingen, de docenten en de wetenschappelijke publicaties. In elf gevallen kwam er een Utrechtse opleiding bovendrijven. Dat gebeurde bij bestuurskunde, sociale geografie & planologie, biomedische wetenschappen, geneeskunde, geschiedenis, Nederlandse taal & cultuur, taalwetenschap, wijsbegeerte, aardwetenschappen, biologie en wiskunde & statistiek.

De dominantie van Nederlands grootste universiteit is het sterkst in de sector taal & cultuur: de hoogleraren beoordeelden vijf opleidingen en vier maal kreeg Utrecht de eerste plaats toegewezen. Alleen bij godgeleerdheid had de Leiden de voorkeur en werd Utrecht vijfde. In de sector ‘economie en recht’ is Utrecht met maar twee onderzochte studies vertegenwoordigd: economie en Nederlands recht. Daar ging de voorkeur van de profs in beide gevallen uit naar de Universiteit van Tilburg.

Ook in de sector ‘gedrag en maatschappij’ – waar zeven opleidingen onder de loep werden genomen – is de competitie stevig. Bij zes gewogen opleidingen kreeg Utrecht ‘slechts’ twee keer de voorkeur boven de rest. Bij pedagogie kwam de Vrije Universiteit beter voor de dag en bij sociologie de Radboud Universiteit Nijmegen. De Universiteit van Amsterdam verslaat de concurrentie met psychologie en culturele antropologie. Ook heeft die instelling volgens hoogleraren en hoofddocenten de beste opleiding communicatiewetenschap. Opmerkelijk, want vijf jaar geleden werd de UvA nog door klagende studenten voor de rechter gesleept omdat er niets zou deugen van de opleiding.

In de enquête onder ruim 7200 studenten gooit de Vrije Universiteit de hoogste ogen. Zeven opleidingen worden als beste beoordeeld. Bij de Universiteit Utrecht, inclusief de Roosevelt-dependance in Middelburg en de Universiteit Maastricht komen vijf opleidingen als beste uit de bus. Over zes topopleidingen zijn studenten en hoogleraren het roerend eens: bedrijfswetenschappen (Erasmus Universiteit), bestuurskunde (Universiteit Utrecht), sociologie (Radboud Universiteit), gezondheidswetenschappen (Universiteit Maastricht), farmaceutische wetenschappen (Universiteit Leiden) en elektrotechniek (TU Delft). [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?