Terug naar overzicht

Collegeld omhoog, vrije dagen gehalveerd

Volgens de Volkskrant is dat de kern van de plannen die het kabinet vanmiddag bekend zal maken. Om het leraarberoep aantrekkelijker te maken wil minister Plasterk tot 2015 een miljard euro extra investeren. De collegegeldverhoging moet honderd miljoen euro opleveren. Uit het aardgasfonds zou hij eenmalig een kleine 90 miljoen euro krijgen. Uit reserves op de onderwijsbegroting zou hij 250 miljoen euro willen putten.

Hoeveel de halvering van extra vrije dagen van oudere docenten moet opleveren is nog niet duidelijk. De maatregel geldt volgens bronnen van de Volkskrant niet voor de huidige 52-plus-docenten.

Na afloop van het kabinetsberaad zal minister Plasterk de plannen openbaar maken. Ook presenteert hij dan zijn strategische agenda voor het hoger onderwijs en onderzoek. De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer heeft vast een spoeddebat aangevraagd. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?