Terug naar overzicht

Grote Griepmeting vandaag begonnen

De meting is een idee van Carl Koppenschaar, hoofdredacteur van Kennislink, en wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden. Ook in Portugal vindt een vergelijkbaar onderzoek plaats. In de drie landen hielden vorig jaar 40.000 mensen griepverschijnselen bij zichzelf in de gaten. Verschillende virologen en epidemiologen zijn erbij betrokken.

Iedereen kan via de website meedoen aan de meting.  De vragen op de site zijn zo opgesteld, dat duidelijk wordt of er sprake is van griep of verkoudheid. Via een kaartje op de website kan men precies zien hoe de griep zich manifesteert. Blauwe stippen geven de gevallen van verkoudheid aan en rode stippen de vermoedelijke griepgevallen.

 

Extra aandacht dit jaar krijgt de griepprik. Hoeveel mensen zijn bereid die te nemen en wat is het effect ervan? De onderzoekers willen weten of er verschil is tussen mensen die de prik nemen op aanraden van een arts en mensen die het uit eigen initiatief doen. Werkgevers stellen de griepprik soms beschikbaar, zoals Avans Hogeschool.

 

Jaarlijks krijgt ongeveer 10 procent van de bevolking in Europa in de herfst of winter griep. De griep wordt gevreesd omdat door de constante veranderingen van het virus een pandemie altijd op de loer ligt, aldus de onderzoekers. Zoals in 1918 en 1919 toen in Europa 40 miljoen mensen stierven aan de Spaanse griep. Op het moment zijn de ogen vooral gericht op verspreiding van de vogelgriep. De Grote Griepmeting zou, als er een pandemie uitbreekt, een goed systeem kunnen zijn om de griepactiviteit te meten, zegt grieponderzoeker Sander van Noort. [PM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?