Terug naar overzicht

Helft verpleegkundigen maakt rekenfouten

Dat blijkt uit een onderzoek onder 125 verpleegkundigen van vakblad Nursing naar de rekenvaardigheid. Verpleegkundigen moeten dagelijks medicijnen toedienen en rekenen is daarom een belangrijk onderdeel van het vak. Ook het oplossen en verdunnen van medicatie, het instellen van de druppelsnelheid van een infuus en het berekenen van een dosering op basis van gewicht horen daarbij.

HBO-V docent Renate Snijders is juist haar lessen aan het voorbereiden van deze week. De reader ligt voor haar neus: uitgangspunten bij verpleegkundig rekenen. ‘In het eerste jaar komt rekenen een aantal weken aan bod.’ Docent Peter Hoegen is werkzaam in een ziekenhuis. ‘Het komt regelmatig voor dat je eenheden naar aantal cc moet bereken. Maar de vraag is waar het probleem nu ligt, begint het al bij de basisscholen of middelbare scholen?’

Hoegen vindt dat het onderzoek in het juiste licht moet worden gezien. ‘De achtergrond van de onderzochte verpleegkundigen is onbekend. In ziekenhuizen doen verpleegkundigen die van mbo en hbo komen hetzelfde werk. Qua theoretische kennis merk je daar wel verschil in. Hbo’ers tonen wat dat betreft meer inzicht’, constateert hij. Deze conclusie wordt ook getrokken in het onderzoek van Nursing .[EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?