Terug naar overzicht

Het beeld van de kunstenaar staat onder druk

In de nieuwe Punt staat een groot artikel gewijd aan De mythe van het kunstenaarschap, het essay van Camiel van Winkel, lector Beeldende Kunst aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving/St. Joost, dat vandaag gepresenteerd wordt in Amsterdam. ‘De kunstenaar moet in de huidige tijd een vakman en ondernemer zijn. Hij moet kunnen netwerken en zakelijke kennis bezitten. Die aspecten zijn helemaal terug’, zegt de lector onder andere.

Ook in Punt 04 een interview met oud-student Toine Moerbeek. Na de Pabo in Oudenbosch en de Rietveld Academie in Amsterdam is hij gaan werken voor onder andere Vrij Nederland. Hij schildert, schrijft en maakt muziek. Absolute leidraad en muze in zijn werk is de Romeinse  Lucretia. ‘Vanaf 1998 ben ik met haar bezig en voorlopig ben ik nog niet klaar met haar.’ Zij werd volgens de Romeinse overlevering verkracht, waarna ze het haar man vertelde en zelfmoord pleegde.  Naast de houtsnedes van Lucretia is Moerbeek momenteel bezig met het schrijven over de spiegeltechniek, die schilders vanaf de renaissance gebruiken. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?