Terug naar overzicht

Het lijkt wel betaald voetbal bij Avans

In het betaalde voetbal zijn er alleen al in dit seizoen vier coaches niet meer werkzaam bij de club waar ze in juli met frisse moed weer begonnen aan een nieuwe ronde. Sommigen vertrokken op eigen initiatief, zoals Henk ten Cate (Ajax) en Ronald Koeman (PSV). Anderen vanwege de teleurstellende resultaten van hun ploeg, zoals Dennis van Wijk (ontslagen bij Willem II) en Geert Aandewiel (op non-actief gesteld bij Sparta Rotterdam).

Ron Jans van FC Groningen is met vijf jaar de langstzittende trainer van het betaalde voetbal. Verder zijn alleen Gertjan Verbeek (Heerenveen) en Louis van Gaal (AZ) langer dan twee jaar werkzaam bij hun club. De overige vijftien ploegen hebben trainers die net begonnen zijn of in hun tweede jaar zitten.

Van de 22 directies die bij Avans op 1 februari 2004 begonnen, zijn er nog drie in hun oorspronkelijke vorm actief. De andere 19 directies hebben de afgelopen kleine vier jaar wisselingen van de wacht gehad. Sommige directieleden vertrokken op eigen initiatief, zoals Teun van Beusekom, Ad Vissers, Wobine Buijs en Harrie van Beek. Anderen moesten stoppen vanwege ziekte (Cees van Dongen) of gingen met pensioen (Thieu Schraven). Sommige directies werden aangevuld met een adjunct, zoals Jan Willem Bakker aan de Academie van Sociale Studies in Breda (ASB) werd toegevoegd. Sommigen deden stuivertje wisselen (Ine van Zon van Diensteenheid Marketing, Communicatie en Studentenzaken naar ASB, Paul Appel bewandelde de omgekeerde weg). Een enkele keer werd een contract ontbonden, zoals bij Jan Broersma.

 

Het uiteengaan van club en trainer gaat altijd ‘in goed overleg’, maar een gedwongen vertrek van de coach gaat wél met een duit geld gepaard. Het vertrek leidt overigens niet altijd tot de gewenste resultaten. In november 2006 ontsloeg RKC Waalwijk trainer Adrie Koster, een half jaar later degradeerde de club onder de nieuwe ‘gedroomde’ opvolger Mark Wotte. Dezelfde Koster doet het nu trouwens voortreffelijk als vervanger van Henk ten Cate bij Ajax.

Ook levert het vertrek van de trainer niet altijd het gewenste schokeffect bij alle spelers op. Sommigen blijven hopeloos uit vorm, anderen pakken juist wél hun kans. Eigenlijk valt er niets zinnigs te zeggen en te voorspellen als een trainer de laan uit wordt gestuurd vanwege het gebrek aan resultaten en vertrouwen. Enige zekerheid voor een betaalde voetbalorganisatie is dat de supporters trouw blijven aan hun club, want zij doen niet aan een carrousel.

Na het ‘in goed overleg’ breken met directeur Paul Appel van DMCS blijft de stoelendans onder de managers van Avans aan de gang. Adjunct-directeur Ineke de Schepper wordt waarnemend directeur van de dienst, terwijl er ondertussen wordt gezocht naar een ‘inhoudelijk deskundige directeur op interim-basis’. Uiteindelijk moet er een nieuwe directeur van de dienst worden aangesteld.

Morgen is de eerste wedstrijd na het op non-actief stellen van de coach: de open dag. Maar eens kijken of de ‘poppetjes op het werkveld’ zich weer kunnen oppeppen en het gewenste resultaat wordt behaald. En dat er ‘toekomstige supporters’ worden gewonnen om achter de ‘club’ te blijven staan.

Open dag, er staat iets op het spel.

 

Katja van der Linden, eindredacteur Punt

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?