Terug naar overzicht

ICT redding voor Indiase vrouwen

Dat blijkt uit een onderzoek van drie Nijmeegse informaticastudenten. Zij vroegen zich af waarom de ICT-sector zo aantrekkelijk is voor vrouwen in India. Het aantal werkende vrouwen in ICT in India is 18 procent, in Nederland is dat slechts 2 tot 10 procent.

De verklaring voor deze hoge deelname lag in de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen in India. In India hebben vrouwen alleen als arts of informatica carrièremogelijkheden. In deze sectoren kunnen vrouwen genoeg geld verdienen om hun onafhankelijk te veroveren en hun familie financieel te steunen.

De Indiase overheid speelt een grote rol in de ruimte die vrouwen krijgen om zich in de informatica te ontwikkelen. Al in een vroeg stadium worden veel wiskunde en IT-lessen aangeboden. Bovendien zorgt de overheid er met de ‘33 procentregel’ voor dat er voldoende studieplekken voor vrouwen beschikbaar zijn. De Nijmeegse onderzoekers zien ICT daarom als ‘een redding voor vrouwen’. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?