Terug naar overzicht

Metselmoordenaar haalt bul in bajes

De Nederlandse afstandsuniversiteit heeft sinds jaar en dag studenten die vanuit de gevangenis een opleiding volgen. Sinds de oprichting van de instelling zijn daarvan 380 gevallen bekend. ‘Studenten die voor een korte periode in de gevangenis zitten, melden dat natuurlijk niet altijd bij ons’, zegt een woordvoerder.

Voor wie langer moet brommen en niet naar de tentamenlocaties van de Open Universiteit kan komen, geldt een speciaal arrangement. ‘Zij kunnen tentamen doen met hulp van de onderwijsafdeling van de gevangenis. Die halen de tentamenopdrachten bij ons op, zorgen voor de surveillance tijdens de toets en sturen alles naar ons terug.’

 

Soenil D. studeerde op die manier af. Hij zit sinds 2004 een levenslange gevangenisstraf uit voor een dubbele moord. De kersverse bedrijfskundige stak in Den Haag twee mensen dood en metselde hun lichamen vervolgens in.

 Bij de OU wisten ze niet dat hun student veroordeeld was voor de geruchtmakende zaak. ‘Wij lazen het deze week in het AD’, aldus de woordvoerder. Voor zover bekend staan er op dit moment 37 gedetineerden ingeschreven bij de OU. Ze betalen hun opleiding uit eigen middelen. Of ze daarvoor een bijdrage ontvangen van de gevangenis is bij de instelling niet bekend. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?