Terug naar overzicht

‘Niet minder eten, maar meer beweging sleutel bij obesitas’

Aan de hand van krantenartikelen wees Kemper aan dat media bol staan van het minder blootstellen van kinderen aan snoep en calorieën. Maar zijn stelling is totaal anders: overgewicht komt vooral door een laag energieverbruik. Dat heeft hij na dertig jaar onderzoek aan het Amsterdamse VU medisch centrum aangetoond. ‘Meer actief zijn tijdens de jeugd, leidt tot minder eetzucht later’, stelt hij.

Kemper vindt dat obesitas een ziekte is. Ernstig overgewicht vergroot de kans op verschillende chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Hij zag per tien jaar elke generatie in Nederland dikker worden. ‘Dat is echt heel ernstig. De meeste mensen hebben geen idee hoeveel ze eten en wat ze verbruiken.’ Meer dan vijftig procent van de Nederlanders doet te weinig aan beweging, zoals minstens een half uur lopen of fietsen per dag.

Vooral hoe lang men beweegt, is van belang, stelt de wetenschapper. ‘De intensiviteit maakt minder uit. Je kunt beter een uur wandelen dan hardlopen, want dan houd je het langer vol.’ Mensen met overgewicht hebben aanzienlijk meer beweging nodig, één tot anderhalf uur per dag. ‘Maar het hoeft niet aaneengesloten te zijn. Zes keer tien minuten is even goed.’

Hij prees op luchtige wijze de indeling van Avans. ‘Dit is een fantastische omgeving. Je kunt trap op, trap af en iedereen moet bewegen. Ik heb gelukkig geen roltrap gezien.’ De liften kunnen wat hem aangaat niet vaak genoeg dienst weigeren. Ook het bewegingspatroon van Thieu Schraven nam hij speels onder de loep. Vinoloog Schraven bedankte de aanwezigen met een fles ‘chateau Avans, speciaal geselecteerd door de maître van de Academie voor Gezondheidszorg.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?