Terug naar overzicht

Ook hbo-studenten economie rekenen slecht

Bij de opleidingen Commerciële Economie en Management, Economie & Recht haalde maar zes procent van de eerstejaars de toets. Studenten Bedrijfseconomie zijn volgens hogeschoolblad Trajectum nog de minst slechte rekenaars met achttien procent geslaagden. Het niveau is – net als bij de pabo – gebaseerd op de twintig procent beste rekenaars van groep acht van de basisschool.

De Hogeschool Utrecht is geschrokken van de uitkomsten. De woordvoerder benadrukt dat het een nulmeting betrof en dat de studenten een facultatief bijspijkerprogramma krijgen. In januari volgt een herkansing. ‘Halen ze die ook niet, dan moeten ze zich ernstig afvragen of ze wel de juiste opleiding hebben gekozen.’ Anders dan bij de pabo krijgen ze om die reden geen bindend negatief studieadvies.

Martin Spierings, docent bij de opleiding Small Business & Retail Management in Den Bosch, kijkt niet op van de slechte rekenresultaten in Utrecht. ‘Dat is bij Avans ook zo.’ Met name de mbo-instroom blijkt grote problemen te hebben met toetsen voor statistiek en commercieel rekenen. ‘Een groot deel zakt daarvoor. Maar ook de havisten hebben het moeilijk.’

Hij is bezig met het opzetten van bijlessen. ‘Doe je er niets aan, dan vallen ze af. We moeten het zelf oplossen, de instroom verandert niet. Als je er met ze aan werkt, kunnen ze het wel. Er zou meer tijd aan moeten worden besteed.’ Met taalbeheersing is het volgens hem niet anders gesteld. ‘In Nederlands zijn ze ook slecht. Onze regel is dat we een verslag met drie fouten op één pagina niet eens meer nakijken. Dat helpt wel, dan gaan ze er nauwkeuriger mee om.’

De HBO-raad doet momenteel een onderzoek naar de taal- en rekenvaardigheden van vijfduizend eerstejaars van zes verschillende hbo-studies, waaronder commerciële economie. De uitslag komt na de jaarwisseling. [HC/HOP,EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?