Terug naar overzicht

Terpstra zegt ‘nee’ tegen Wilders

Het prominente CDA-lid Terpstra schrijft – op persoonlijke titel – tot op het bot te zijn getergd door Wilders. Aanleiding is de film die Wilders maakt, waarin de islam wordt neergezet als een fascistische religie. ‘En dat doet een man die zegt dat hij het beste met Nederland voorheeft’, terwijl hij telkens opnieuw ‘over de ruggen van de moslims een podium voor zichzelf creëert’ en aanstuurt op polarisering van de samenleving. 

Het verbaast Terpstra dat Wilders geen stortvloed van kritiek over zich heen krijgt om zijn filmplannen. Zelf heeft hij duidelijk geen zin om zijn schouders op te halen over ‘de voortdurende beledigingen aan het adres van de moslims’, en wijst hij Wilders op zijn verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger. Een kamerlid mag mensen of groepen niet ‘bij voortduring op hun ziel trappen. Maar Wilders misbruikt zijn positie en het vrije woord als alibi om op te hitsen en kloven in de samenleving te slaan.’

Terpstra roept vakbonden, werkgevers, kerken, moslims, humanisten en andere groeperingen en instellingen op tot een ‘breed maatschappelijk ‘nee’ tegen de kwade boodschap van Wilders en de zijnen. Het geluid van Wilders is niet het geluid van Nederland’. 

Ook in het debat over hoger onderwijs laat Wilders regelmatig een anti-islamitisch geluid horen. Zo stemde zijn PVV-fractie tegen meeneembare studiefinanciering omdat er zo Nederlands belastinggeld in handen zou komen van moslimlanden met terroristische plannen en werd islamtheoloog Tariq Ramadan – tot deze week kandidaat voor een leerstoel aan de Universiteit Leiden – verweten banden te hebben met Al Qaida. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?