Terug naar overzicht

Universiteit Maastricht telt meeste buitenlandse studenten

Dat blijkt uit een brochure van internationaliseringsorganisatie Nuffic, waarin een top tien is opgenomen van de ‘meest internationale’ hogescholen en universiteiten. Die wordt gedomineerd door de instellingen in de grensstreek die vooral veel Duitse studenten hebben. Achter de Universiteit Maastricht en Hogeschool Zuyd (1800) eindigen de Fontys-vestiging in Venlo en Saxion Enschede op de derde en vierde plaats. Inholland scoort een opvallende vijfde plek met meer dan 1650 studenten van over de grens en is de hoogst genoteerde instelling uit het westen des lands. Daarmee bezet het hbo vier plaatsen in de top vijf. 

De universiteiten in de Randstad zijn in de onderste helft van de top tien terug te vinden. De Universiteit van Amsterdam heeft bijna zestienhonderd buitenlandse inschrijvingen en doet het van deze groep het beste. De Universiteit Utrecht – de grootste universiteit van Nederland – bezet met een kleine twaalfhonderd studenten een relatief bescheiden tiende plaats.

De grote instellingen vallen echter lelijk door de mand als er niet op absolute aantallen wordt gerangschikt, maar op percentages. Dan is Fontys Venlo de onbetwiste marktleider: bijna driekwart van haar studenten is afkomstig uit het buitenland. In deze ranglijst gooien de specialisten hoge ogen: de studentenpopulatie van de Rotterdamse kunstopleiding Codarts bestaat bijna voor de helft uit buitenlanders en bezet daarmee de tweede plaats. De Gerrit Rietveld Academie is derde met ruim veertig procent.

De cijfers waarop de Nuffic de ranglijsten baseert zijn niet nieuw. Het is wel voor het eerst dat de organisatie cijfers per instelling presenteert. In totaal telde het Nederlandse hoger onderwijs in het collegejaar 2006-2007 bijna vijftigduizend studenten uit het buitenland. De grootste afvaardigingen kwamen uit Duitsland – ongeveer veertienduizend studenten – en China, waar bijna vijfduizend studenten vandaan komen.

 

Avans Hogeschool telde vorig schooljaar bijna 700 buitenlandse studenten. De meesten komen uit Frankrijk, Duitsland, China en Hongarije. In totaal had Avans vorig jaar ruim 18.0000 studenten, het percentage buitenlandse studenten is dus bescheiden. Een van de doelstellingen in het Meerjarenbeleidsplan is om het aantal buitenlandse studenten te vehogen naar duizend in 2010.

In de papieren Punt, die 15 november in de uitdeelbakken in de hogeschool ligt, staat een artikel over de aantallen buitenlandse studenten bij Avans. [TdO/HOP, PM]

Top tien in aantallen: 

 1. Universiteit Maastricht 3199
 2. Hogeschool Zuyd 1837
 3. Fontys Venlo 1679
 4. Saxion Enschede 1669
 5. Inholland 1657
 6. Universiteit van Amsterdam 1587
 7. TU Delft 1566
 8. Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 1415
 9. Erasmus Universiteit Rotterdam 1194
 10. Universiteit Utrecht 1178

Top tien in percentages:

 

 1. Fontys Venlo 72%
 2. Codarts Rotterdam 49,5%
 3. Gerrit Rietveld Academie 41,1%
 4. Koninklijke Academie voor de kunsten 34,4%
 5. Universiteit Maastricht 28,1%
 6. Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten 23,6%
 7. Artez 22,2%
 8. Wageningen Universiteit 21,8%
 9. Hogeschool Drenthe 21,4%
 10. Hogeschool Larenstein 19,7%

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?