Terug naar overzicht

‘Aflossen tot aan je pensioen’ van tafel

Aan de studiefinanciering verandert de komende jaren weinig: de jaarlijkse collegegeldverhoging met 22 euro krijgen studenten met minder draagkrachtige ouders gecompenseerd via de aanvullende beurs, en de anderen kunnen het volledige collegegeld, net als nu, lenen. Dus inclusief de verhoging.

De grootste wijziging die minister Plasterk wilde doorvoeren betrof de aflossingsregels. Ex-studenten gaan de IB-Groep pas betalen als ze ten minste 120 procent van het minimumloon verdienen. Bovendien wordt de terugbetaling uitgesmeerd over vijfentwintig jaar in plaats van de huidige vijftien. Zodoende wordt de maandelijkse afdracht wat beperkt, al betalen studenten natuurlijk wel langer rente.

Dat laatste voorstel viel slecht bij studentenorganisaties ISO en LSVb: ‘Aflossen tot aan je pensioen’, schreven zij in een gezamenlijke reactie. Tot grote verbazing van de minister, die de studenten juist tegemoet had willen komen. ‘Kennelijk zien zij meer voordeel in vijftien jaar aflossen en de kwijtschelding die daar in sommige gevallen op volgt’, concludeerde hij gisteren in de Tweede Kamer.

Plasterk beloofde met ISO en LSVb in gesprek te gaan over het plan: als ze het voorstel per se van tafel willen, zal Plasterk het uit zijn strategische agenda schrappen. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?