Terug naar overzicht

‘Alarmfase rood’ bij lerarentekort

Het gaat daarbij om leraren in het primair en voortgezet onderwijs. Vooral in het basisonderwijs is de situatie verslechterd. In 2005 was het verschil tussen openstaande vacatures en pas afgestudeerde leraren rond de 3.200. Nu rekent de bond op 20.300. De AOb baseert zich op cijfers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt.

De kloof tussen de vraag en het aanbod van leraren groeit de komende jaren met duizenden, waarschuwt de onderwijsbond. Twee jaar geleden werd het gat voor 2010 geschat op 13.000. Cijfers van dit jaar duiden op een toename van deze kloof naar ruim 34.000 tot 2012.

De AOb benadrukt dat de getallen niet het tekort aan leraren weergeven. Dit komt omdat er ook zij-instromers en herintreders zijn die voor de klas gaan staan. De Nationale Denktank denkt het tekort op te kunnen lossen met studenten, een meerderheid zou voelen voor een bijbaan in het onderwijs, als lerarenassistent. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?