Terug naar overzicht

Avansstudent op de koffie bij Balkenende

‘In het begin was ik wel teleurgesteld in die zevende plaats’, zegt Van den Hout die meedeed in de categorie robotica. ‘We moesten met onze robot een opdracht uitvoeren. De oplossing die wij bedacht hadden, bleek niet te werken. Maar de rest van de opdracht zoals het ontwerpen van de robot en het uitwerken van de opdracht is wel goed gegaan.’

Zo goed dat de student een medaille van excellent vakmanschap heeft gekregen. ‘Dat betekent dat wij ten opzichte van alle deelnemers in alle categorieën bovengemiddeld scoorden.’

Wat Van den Hout vooral opviel tijdens de wedstrijden was de enorme discipline van de Japanners. ‘Er hangt voor hen ook veel van af, eindigen ze niet bij de eerste drie dan staan ze de volgende dag op straat.’

Voorafgaand aan de wedstrijden, waar in vier dagen tijd zo’n tweehonderdduizend bezoekers op afkwamen, is de student met de andere Nederlandse deelnemers drie dagen Tokyo in geweest. ‘We hebben tempels bezocht en een rondleiding door de stad gedaan. Dat soort dingen.’

Bij terugkomst in Nederland, is de hele ploeg uitgenodigd bij Minister-president Balkenende. ‘Dan besef je pas echt dat meer bent dan een standaard persoon.’ Na een korte toespraak van de premier en de uitreiking van een oorkonde, is er nog een half uur koffie gedronken. ‘Ik heb hem niet persoonlijk gesproken, maar anderen wel. Ik heb hem ook niet zoveel te vertellen.’

Het interview met verpleegkundestudent Dagmar Sluijsmans die bij de Worldskills Brons won, is te lezen in Punt 05. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?