Terug naar overzicht

Bijbaan: begeleiden van atleten tijdens de Olympische Spelen

Hanegraaf studeert momenteel Chinees en Human Resource Management aan de Jiangnan-University in Wuxi in China. Zijn bijbaan voor de zomer heeft hij nu al geregeld: het begeleiden van atleten en televisiemensen tijdens de Olympische Spelen van 2008.

‘Ik hoorde dat de NOS op zoek was naar mensen die kennis hadden van de Chinese cultuur en de taal een beetje machtig zijn’, vertelt Hanegraaf. Na het insturen van zijn cv kreeg de student een baan aangeboden. ‘Ik moet de mensen begeleiden naar verschillende locaties zoals het media-centrum, het Holland Heineken huis en natuurlijk de verschillende stadions.’

De Spelen zijn nu al overal te zien in het Chinese straatbeeld. ‘Op tv wordt er erg veel reclame voor gemaakt en bijvoorbeeld parken worden heggen en struiken geknipt in het olympische thema. Chinezen zijn erg trots dat de Spelen in hun land worden gehouden. Sinds ik hier ben gaan studeren, zijn er op de universiteit al twee sportweekenden geweest met als thema de Spelen van 2008 waar veel studenten in hun vrije tijd enthousiast aan meedoen.’

Hanegraaf is niet voor het eerst in China, hij heeft eerder al een semester in Shanghai gewoond en stage gelopen bij softwarebedrijf Exact. ‘De Chinese mentaliteit bevalt mij. Omdat je een buitenlander bent, hebben ze vaak een soort van plichtsgevoel om je te helpen. Ze zijn echter wel asociaal in het verkeer. Vooral taxichauffeurs zijn echte kamikaze-piloten.’

‘Na mijn studie zou ik graag zaken willen doen in China, ook al zitten er zeker wel haken en ogen aan zakendoen met China. Het is een hard groeiende economie. Ik ben gefascineerd door het land en de cultuur.’ [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?