Terug naar overzicht

Fysiotherapie kent numerus fixus van 150 studenten

Afgelopen schooljaar werd de numerus fixus voor het eerst losgelaten voor Fysiotherapie, met als gevolg 450 nieuwe aanmeldingen. Dat moest anders. ‘Jarenlang is er een numerus fixus geweest. Het argument was altijd dat het moeilijk was stageplaatsen te vinden. Na de enorme instroom in 2007 moeten we nu eerst even kijken of het gaat lukken om voor deze groep stageplaatsen te vinden en er wel plek is op de arbeidsmarkt voor ze’, vindt Van Kalmthout.

In de academieraad werd gisteren opgemerkt dat de ingestelde numerus fixus nog kan worden opgerekt in het voorjaar. Van Kalmthout wijst dit van de hand. ‘We kunnen de numerus fixus op een bepaald getal instellen of er alsnog afhalen. We hebben hem niet ingesteld om hem er weer af te halen, dus het blijft voorlopig bij 150.’

Van Kalmthout wijst op de drukke agenda voor de Academie voor Gezondheidszorg. ‘Er komen nogal veel nieuwe dingen op de academie af: een opleiding HBO-V in Den Bosch, een nieuwe directiestructuur, er komen lectoraten en we willen ons richten op onderzoeken. Daarom moeten we een aantal onzekerheden dempen. Er is nu geen reden om een tweede keer zo’n grote groep binnen te halen.’

In januari volgt er een onderzoek naar het aantal studenten dat de opleiding aan kan. ‘Daardoor komen we nu in elk geval niet voor verrassingen te staan. Laten we de numerus fixus in april weer plotseling los, dan krijgen we misschien hetzelfde probleem als vorig jaar’, sprak Calis tijdens de academieraad gistermiddag. Bij de open dag in november is al verkondigd dat er geen numerus fixus zou zijn bij de opleiding. De academie hoopt dat de resultaten van het onderzoek voor de open dag in februari bekend zijn. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?