Terug naar overzicht

Leerlingen beoordelen leraren online

Vooral de site www.ratemyteachers.com is een van de inspiraties voor de nieuwe site. Op deze Amerikaanse site zijn al bijna anderhalf miljoen leraren beoordeeld door hun leerlingen. Op de Nederlandse tegenhanger zijn tot nu toe ongeveer tweehonderd leraren beoordeeld.

Volgens de oprichter van beoordeelmijnleraar.nl, Pieter Kerckhaert, is er behoefte aan een dergelijke site. ‘Als je kijkt naar het aantal reacties op vergelijkbare sites is er behoefte aan een Nederlandse versie. Zeker nu het kwaliteit van onderwijs zo’n issue is’, aldus de initiatiefnemer. Volgens hem draagt de site bij aan een positieve kijk naar het onderwijssysteem. ‘Denk hierbij aan communicatie, interactie en verhoogde transparantie. En ook voor de leraren kan de site een klankbord zijn.’

In Duitsland diende een lerares eerder dit jaar nog een klacht in tegen een vergelijkbare site. Ze vond dat ze was beledigd door haar leerlingen. Maar het gerechtshof van Keulen oordeelde dat de site onder de vrijheid van meningsuiting valt.

Op de site kun je tot nu toe alleen leraren uit het voortgezet- en het middelbaar beroepsonderwijs beoordelen. Studenten van Avans die hun docenten willen beoordelen zullen moeten wachten tot er een site voor hbo en wo wordt geopend. [TS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?