Terug naar overzicht

Meer subsidie voor Twentse technostarters

In Twente lopen al langer projecten die hoogopgeleide technici helpen met de start van hun eigen bedrijf. Met de nieuwe subsidie, afkomstig van het ministerie van Economische Zaken,  worden bestaande projecten – waarbij onder meer Saxion Hogescholen en de Universiteit Twente zijn betrokken – met elkaar vervlochten.  ‘Net afgestudeerde ondernemers kampen vaak met voor de hand liggende problemen’, zegt een woordvoerder. ‘Hoe vraag ik een octrooi aan? Hoe kom ik aan dure apparatuur? Daar kan het netwerk waarvoor we de subsidie krijgen in voorzien.’

Met het miljoen wordt ook een scoutingsapparaat opgezet, dat studenten actief zal benaderen hun afstudeeronderwerpen om te zetten in een ondernemersplan. ‘Maar het ook kan zijn dat we een hoogleraar met een mooi octrooi proberen te verleiden een eigen bedrijf te beginnen.’

De subsidie wordt beheerd door ‘Twente Kennispark’. Dat kreeg vorig jaar via de Universiteit Twente al een miljoen euro in beheer voor ‘technostarters’. Die subsidie kwam uit regionale fondsen. Jonge ondernemers kunnen daaruit rentevrij startkapitaal lenen. Ook kunnen ze er huisvesting mee financieren. In 2007 gingen daarmee al zeventien ondernemingen van start.

Met het miljoen van Economische Zaken heeft Twente Kennispark grote ambities: in vier jaar tijd wil het 150 nieuwe ondernemingen uit de grond stampen, waar ruim 850 mensen werken. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?