Terug naar overzicht

Student Werktuigbouwkunde naar Dakar-rally

Directe aanleiding om de website op te zetten, was het incident van vrachtwagenrijder Gerard de Rooij, die een paar jaar geleden tijdens de helse rit door de woestijn met als eindbestemming Dakar, de hoofdstad van Senegal, van een duin was ‘gekukeld’. Hij kon daardoor niet verder met de rally. ‘Iedereen wilde weten wat er was gebeurd, maar niemand wist het. In de media zijn vrachtwagens die deelnemen aan Dakar het ondergeschoven kindje. Ze berichten alleen over de auto’s en motoren.’ Alle reden voor Sander en zijn vrienden in het gat te duiken.

De site verzamelt al het nieuws over de Nederlandse vrachtwagens. In het begin namen ze berichten over uit allerlei kranten en van websites. Later kregen ze ook informatie aangeleverd van de Nederlandse teams. Ongeveer de helft van de artikelen schrijven ze nu zelf. Trucksfromholland is volgens Sander in drie jaar tijd uitgegroeid tot de belangrijkste, snelste en meest volledige website over de vrachtwagens van Dakar.

De Dakar-rally heeft de student altijd al getrokken. Naarmate meer Nederlanders aan de wedstrijd deelnamen en in de media meer en meer over de rally werd bericht, nam zijn belangstelling toe. ‘Het is een soort virus. Als je er eenmaal door bent gegrepen, kom je er niet meer van af. Het is de zwaarste woestijnrally ter wereld. Ze leggen een route af van meer dan 10.000 kilometer.’

Sander en zijn vrienden verdienen niets aan hun site. De advertenties dekken de kosten, maar ze maken geen winst. De waardering die hij voor de site krijgt, vindt hij genoeg. ‘Iedereen in deze Dakarwereld kent ons. We worden uitgenodigd voor perspresentaties en allerlei andere evenementen.’

Toen Ginaf Rally Power, een van de deelnemende teams, de student onlangs uitnodigde om naar de finish in Dakar te komen, twijfelde hij geen moment. Ook al moet hij een week na terugkomst afstuderen. In Dakar gaat hij vooral veel foto’s maken en artikelen schrijven voor de website. ‘En rondkijken. Ik wil zien hoe het land er uit ziet.’

Zelf zou hij ook wel willen deelnemen aan de rally. In een vrachtwagen. Maar hij gaat ervan uit dat het er niet in zit. ‘Het is onbetaalbaar. Je moet echt heel veel sponsors bij elkaar hebben.’ [CB]

Foto: Melynn Spierings

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?