Terug naar overzicht

Dief houdt rooftocht door Avans

Na een lange dag vergaderen op maandag 7 januari – inderdaad, de eerste dag na de kerstvakantie – merkte Pabodocent Els van der Heijden dat haar autosleutel uit haar tas was verdwenen. ‘Ik wist precies waar ik mijn auto had gezet. Ik ging kijken en dacht dat hij daar zeker zou staan, maar hij was echt weg. Ik kon het niet geloven.’

Op de keycard van Van der Heijden stond het type auto: Renault Scénic. Dat was makkelijk zoeken op de parkeerplaats voor de dief. Ook van iemand anders was de autosleutel gestolen, die was van een Ford. De bijpassende auto bij die sleutel wist de dief niet te achterhalen. ‘De politie vertelde dat dit vaker gebeurt bij ziekenhuizen en grote bedrijven’, vertelt ze.

De insluiper heeft toegeslagen op de AGW-plekken op de tweede verdieping. Niet alleen docenten, maar ook studenten waren gedupeerd. Een verlaten klaslokaal met enkele jassen en tassen viel ten prooi aan de dief, die verschillende mobieltjes en een laptop meenam. ‘Het heeft een behoorlijke impact. Mensen komen aan jouw privacy. Het maakt je achterdochtig. Nu met de verbouwing ben je niet zeker wie er allemaal rondlopen’, zegt Van der Heijden.

Op de tweede verdieping zijn al maatregelen genomen; van de twee deuren van de docentenruimte is er standaard nog maar één open. De andere blijft dicht. ‘Je kunt zoiets niet voorkomen, maar wel tot een minimum beperken. Ik heb gevraagd om kluisjes voor docenten op elke verdieping, zodat de tassen in de kast kunnen. En we kunnen altijd één deur dichthouden. Zo bouw je remmen in.’

De parkeerplaats kan volgens haar ook beter bewaakt worden, zodat alleen mensen met een pasje erop kunnen. Maar daarvoor is het wachten nog tot de verbouwing helemaal achter de rug is. ‘En je moet bijna als een cipier de klaslokalen op slot houden, steeds als je naar buiten gaat.’ De vraag voor de kluisjes ligt bij Projectbureau Huisvesting. De gestolen spullen zijn nog altijd niet terecht, ook de auto niet. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?