Terug naar overzicht

Frans van Kalmthout stuurt boze brief naar PvdA

Voor hbo’ers betekent dit een kostenpost van ongeveer 35.000 euro per jaar. Volgens Tichelaar kunnen studenten dit lenen en terugbetalen als ze straks in goedbetaalde banen terechtkomen. ‘Het past niet bij een partij als de PvdA om zoiets te roepen’, vindt Van Kalmthout. Hij gaat zijn ongenoegen hierover in een brief melden aan de partij. ‘Tichelaar is toch de fractievoorzitter.’

Volgens de fractievoorzitter is het in het buitenland heel normaal dat studenten hun hele studie zelf betalen en de leningen ervoor terugbetalen als ze aan het werk zijn. ‘Tichelaar is niet goed op de hoogte. Zelfs in de Verenigde staten krijgt het grootste gedeelte van de universiteiten overheidssteun. Er zijn maar een stuk of tien prestigieuze universiteiten, zoals Yale, waar dit niet het geval is`, zegt Van Kalmthout. ‘En in Europa is het helemaal niet gebruikelijk. In Nederland betalen studenten tussen de 15 en 20 procent van de kosten. In andere landen nog veel minder, zoals in Denemarken. Wat mij betreft worden de kosten in Nederland voor studenten niet hoger.’

De Avansbestuurder vindt het erg dat iemand van een partij die van oudsher zegt dat onderwijs het volk verheft, zoiets voorstelt. ‘Als je het onderwijs zo duur maakt, vallen zwakkere groepen en mensen die twijfelen of onzeker zijn af. Bovendien gaat ook niet iedereen straks heel veel geld verdienen. Niet iedereen wordt advocaat. In de kunst en in het welzijnswerk is veel minder geld te verdienen.’

Als minder mensen in Nederland hoger onderwijs zouden volgen, is dat bovendien slecht voor het land, meent Van Kalmthout. ‘Het is aangetoond dat elk jaar dat iemand hoger onderwijs volgt, dit niet alleen voor een hoger salaris voor die persoon zorgt, maar ook de economische en maatschappelijke ontwikkeling van het land bevordert.’ [PM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?