Terug naar overzicht

Geen promotie voor ‘Eindhovense Einstein’

Een week voordat de plechtigheid zou plaatsvinden werd de promotie van de theoretisch-fysicus tot nader order uitgesteld. Vandaag werd bekend dat Cabbolet de doctorstitel helemaal niet zal verkrijgen. Nadere toelichting is niet vereist, vindt een woordvoerder, ‘want de vergaderingen van het college zijn vertrouwelijk’.

Cabbolet krijgt geen gelegenheid zichzelf te verdedigen. Ook de eerste promotor, die nog altijd achter Cabbolet staat, kan niets meer tegen het besluit inbrengen. Het incident krijgt zelfs geen staartje, want de gang van zaken is al geëvalueerd, verzekert de woordvoerder: ‘De procedures zijn in orde, maar eens in de vijftig jaar kan het fout gaan. Het zal de komende vijftig jaar niet nog eens gebeuren.’

Cabbolet ontwikkelde een theorie waarin antimaterie onder invloed van de zwaartekracht kan opstijgen. Zijn ideeën zijn strijdig met de kwantummechanica en de algemene relativiteitstheorie.

Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft zag er weinig in, meldde Cursor, het weekblad van de TU/e, afgelopen week. Er staat niets in het proefschrift dat echt hout snijdt, meent hij. Cabbolet stelt dat ’t Hooft de essentie van het proefschrift heeft gemist. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?