Terug naar overzicht

Heineken gedroomde werkgever

Dat blijkt althans uit de jaarlijkse startersenquête van de digitale uitgeverij Qompas. Op de website van dat bedrijf lieten vorig jaar meer dan 85 duizend bezoekers wensen voor hun eerste stap op de arbeidsmarkt achter. De site koppelt die vervolgens aan de profielen van meer dan honderd werkgevers, en rangschikt de bedrijven die het best bij de invuller passen. Bierbrouwer Heineken kwam daarbij als meest ideale werkgever uit de bus, gevolgd door adviesorganisatie Deloitte en zakenbank NIBC.

De meeste geënquêteerden willen hun brood verdienen als consultant, gevolgd door een baan in de industrie en een functie in de communicatiehoek. Driekwart wenst een functie met veel verantwoordelijkheid, en 95 procent wil afwisselend werk doen, maar slechts een kwart is bereid daarvoor meer dan vijftig uur per week te werken.

Werkgevers zijn bij voorkeur gevestigd in de Randstad: Zuid-Holland is het populairst, gevolgd door Noord-Holland. Noord-Brabant bezet de derde plek. In die provincies wonen echter ook de meeste geënquêteerden. Om die reden zijn Drenthe, Flevoland en Zeeland juist niet in trek.

De starterstest is duidelijk gericht op de commerciële markt. Buiten het bedrijfsleven worden alleen de profielen van de verschillende ministeries in de test meegenomen. De meeste deelnemers hebben een financieel-economische opleiding gevolgd. De test is het minst populair onder afgestudeerden met een opleiding in de zorg- of milieuhoek. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?