Terug naar overzicht

Hoe maak je Westpoint in 3D?

‘Deze presentatie was zware kost maar best leerzaam,’ zei Thomas Binsted, vierdejaars Civiele Techniek in de pauze. De eerste spreker, Michel Böhms van TNO Bouw en Ondergrond, ging in op de technische kant van BIM. Zijn presentatie was doorspekt met afkortingen en vaktermen. Voor een buitenstaander was het bijna niet te begrijpen en ook de aanwezige studenten leken af en toe het spoor bijster te zijn.

De tweede presentatie was beter te volgen. ‘Ik heb geprobeerd om zo weinig mogelijk afkortingen te gebruiken in mijn presentatie’, begon Menno de Jonge van Ballast Nedam. ‘Maar dat is op de eerste pagina al jammerlijk mislukt, want BIM is natuurlijk al een afkorting.’

Aan de hand van een Powerpoint-presentatie en indrukwekkende animaties over onder andere de constructie van windmolens en de bouw van de Tilburgse wolkenkrabber Westpoint vertelde hij hoe Ballast Nedam BIM gebruikt. Met 3D-modellen krijgt de klant de constructie en het eindresultaat te zien. Zo krijgen de aannemers en klanten inzicht in het hele bouwproces.

Het symposium werd georganiseerd door vijf studenten Bouwtechnische Bedrijfskunde, in het kader van hun minor. Maikel Baten, student Bouwtechnische Bedrijfskunde in Tilburg en een van de organisatoren vertelt: ‘We hebben alles zelf geregeld. De sprekers zijn zo’n beetje de beste in hun vakgebied. Als je gaat Googlen op BIM kom je al snel bij hun uit.’

Joop de Zwart, docent Bedrijfskunde in Tilburg en begeleider van de studenten was tevreden over zijn studenten. ‘Ze hebben alles goed georganiseerd en goede sprekers geregeld,’ zei hij. ‘Dit is de tweede keer dat we deze minor organiseren. De kinderziektes zijn eruit en het project draait goed. Ja, ik ben erg tevreden over deze club.’

‘We hoopten vooraf op een man of vijftig maar met de dertig man die zijn gekomen ben ik tevreden’, vertelde Maikel na afloop. ‘Een heleboel studenten hebben volgende week tentamens of moeten opdrachten inleveren en dat vinden ze natuurlijk belangrijker. Of we een verkeerde dag hebben gekozen? Ik denk niet dat er een betere dag is. Mensen hebben altijd wel wat beters te doen.’ [TS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?