Terug naar overzicht

Kunstdocent Kemper begint uitgeverij

Uitgeverij Pels & Kemper richt zich op kunst, literatuur, culinaire curiosa en reisverhalen. In het voorjaar komt het eerste boek van de culinaire reeks 'De eetlezer uit'. Het is een Nederlandse editie van het Engels boek Trifle van Helen Saberi en Alan Davidson. ‘Trifle is een bekend Engels nagerecht en bestaat al eeuwen. Het boek beschrijft de cultuurhistorische reis die dit gerecht de afgelopen drie eeuwen maakte.’

Kemper vertaalde het boek zelf, samen met Augusta Plochg. Teun van den Witteboer, die drie jaar geleden aan de kunstacademie in Den Bosch afstudeerde, heeft de illustraties gemaakt.

Kempers vriend Gerard Pels, die al dertig jaar in het boekenvak zit, heeft de zakelijke kant van de uitgeverij op zich genomen. Kemper, die naast het docentschap ook kunstenaar is, richt zich op de inhoud. Zelf schreef ze in 1989 samen met haar moeder Souw Han Nio De zoete Indische keuken. In dit kookboek staan recepten van alle nagerechten uit de Indische keuken, gebakjes, koekjes en buburs (pappen). Het boek is niet meer te koop. Ze is niet van plan om het zelf nog eens te gaan uitgeven.

Een ander boek dat in het voorjaar verschijnt als eerste deel van de kunstreeks De kijklezer, is een Oostenrijkse novelle uit 1911, Tubutsch van Albert Ehrenstein. Met een mengeling van melancholie en zelfspot schildert Ehrenstein (1886-1950) een dag uit het leven van een stadsbewoner die niets bezit dan zijn naam, Karl Tubutsch. De in Den Bosch woonachtige kunstenaar Peter Koene maakte speciaal voor deze uitgave linosnedes.

De uitgeverij wil veel met kunstenaars samenwerken. ‘Beeld moet een belangrijke plek in het boek krijgen’, zegt Kemper.

De presentatie van beide boeken vindt plaats op 13 maart tijdens de Boekenweek in het Grafisch Atelier in Den Bosch. [CB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?