Terug naar overzicht

‘Laat studenten eigen studie betalen’

Hij deed deze uitspraken vorige week in een interview met opinieblad Vrij Nederland. Volgens Tichelaar moeten er onorthodoxe maatregelen worden getroffen. ‘Door de vergrijzing dreigen de zorg en het onderwijs onbetaalbaar te worden,’ zegt hij. ‘Ronald Plasterk heeft nu aangekondigd het collegegeld flink te verhogen. Een vervolgstap zou kunnen zijn de studenten volledig te laten betalen voor de kosten van hun studie’

Hij wil het geld dat dan vrijkomt investeren, ‘waar het het meest nodig is: het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo.’ Tichelaar wijst er verder op dat in het buitenland al een dergelijk leensysteem voor studenten bestaat. Afgestudeerde studenten die een baan vinden, betalen dan in een bepaald tijdsbestek hun studie terug.

De overige politieke partijen zien geen brood in het voorstel van Tichelaar. Coalitiegenoot CDA noemde het voorstel ‘een losse flodder’, de SP spreekt van ‘een nekslag voor het hoger onderwijs’ en volgens D66-leider Alexander Pechtold is de PvdA ’de weg in onderwijsland volledig kwijt.’

Ook studenten van Avans zien niets in het voorstel. ‘Dan zou je na je studie bijna 150.000 euro in de schuld staan, dan ben ik de rest van mijn leven bezig met het afbetalen van mijn studieschuld’, zegt Phillippe van den Dungen, eerstejaarsstudent  International Business and Management Studies in Breda. ‘Dat kan toch niemand betalen? Maar ik denk niet dat dit plan ooit wordt doorgevoerd, dat weet de PvdA zelf ook wel.’

Zelf verwacht Tichelaar overigens evenmin steun voor zijn voorstel. ‘Cultureel gezien is Nederland nog niet aan zo'n oplossing toe. Maar we moeten wel bereid zijn erover te praten.’ [TS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?