Terug naar overzicht

Nieuwbouw Tilburg: vooral restpunten

Er wordt in Tilburg over drie dingen veel gemord: te weinig werkplekken, de temperatuur in het gebouw (te warm of te koud) en het gebruik van de open ruimtes voor exposities en aankondigingen.  Het tekort aan werkplekken wordt al aangepakt en over de andere twee klachten bestaat inmiddels ook meer duidelijkheid.

‘Vanaf februari kunnen we de temperatuur gaan regelen’, zegt Leo Jansson, projectleider nieuwbouw. Het klimaat in het gebouw wordt op twee manieren geregeld, via buizen in de vloeren waar water doorheen stroomt en met luchtbehandeling via het dak. ‘Deze systemen moeten nog op elkaar afgestemd worden en daar gaat tijd overheen’, zegt Jansson. Het is een ingewikkeld systeem dat er op termijn wel voor zorgt dat Avans in Tilburg niet meer afhankelijk is van energieleveranciers voor de verwarming. ‘Het is compleet zelfvoorzienend en erg milieuvriendelijk, daarom hebben we voor deze wijze van klimaatcontrole gekozen.’

Sinds het gebouw in gebruik is genomen, februari vorig jaar, gonst het van de geruchten dat er geen brandvergunning is. Daarom zou er ook niets geplaatst mogen worden in de brede gangen. ‘Onzin’, zegt Jansson. ‘Er was geen gebruiksvergunning omdat het even duurde voordat de brandweer het eens was met de wijze waarop wij het gebouw gebruiken.’ Na de brand in een Volendams café, oudjaar 1999, heeft brandveiligheid erg veel aandacht gekregen. ‘Je zou kunnen spreken van overexposure’, vindt Jansson.

‘Het gebouw heeft wel een brandvergunning, sterker nog: het is hartstikke brandveilig. We weten nu precies hoe we de open ruimtes mogen inrichten en zoveel restricties gelden er niet. Het is wel zo dat op bepaalde plekken geen objecten van brandbare materialen mogen staan. Daarom komen er in Tilburg andere afvalbakken dan die we gebruiken in Den Bosch en Breda, omdat die van brandbaar materiaal zijn. Achteraf gezien hadden we in Tilburg misschien ook moeten werken met sprinklerinstallaties zoals in Breda. Maar de brandweer is helemaal akkoord met de huidige situatie’, zegt Jansson. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?