Terug naar overzicht

Presentaties in het Engels

Tijdens de presentaties zie je ook de verschillende onderwijsmethoden, Engels taalniveau en studieachtergronden terug in de verschillende landen. Studenten van het Vreemde Talen Centrum van de Universiteit van Boekarest uit Roemenie bijvoorbeeld hadden duidelijk veel ervaring met deze werkvorm. Studenten uit Italië en Frankrijk hadden veel moeite met zowel het presenteren als de Engelse taal. Natuurlijk heb je uitzonderingen, maar generaliserend kun je zulke verschillen wel benoemen. Althans, dat vind ik en dat vinden meerdere Nederlanders. Maar ik heb ontdekt dat ook dat niet overal gebruikelijk is.

Zojuist hebben de studenten gewerkt aan een peer assessment, een groepsfocus zoals wij dat noemen. Dat is nieuw voor alle studenten behalve de Nederlandse. En dan blijkt weer dat onze directheid en openheid niet door iedereen geaccepteerd en gewaardeerd wordt. Ondanks het feit dat het in dit geval constructief bedoeld is. Dat doet niets of nauwelijks iets af aan het effect ervan: boos zijn, woorden hebben of verdrietig zijn na afloop. Gelukkig staat er vanmiddag een excursie gepland in de regio en daarna een officiële receptie bij het provinciehuis. Alle gelegenheid dus voor een paar studenten om zich weer te herstellen.  

Overigens hadden we gisteren het International Dinner. Dat houdt in dat elk land van huis uit eten en drinken heeft meegenomen dat karakteristiek is voor zijn land. Dit jaar was er ook de gelegenheid om de universiteitskeuken te gebruiken. Iedereen heeft drie uur de tijd om met elkaar een maaltijd te bereiden. Dat is niet alleen ontzettend leuk en gezellig, maar ook heel leerzaam. Sommige groepen hebben de taken duidelijk verdeeld, anderen staan gezellig met z’n allen in een pan te roeren. Alle delegaties zijn zich bewust van het feit dat zij hun land representeren, dus proberen ze elkaar af te troeven voor wat betreft gerechten, hoeveelheid en aankleding. Geweldig om te zien en mee te mogen maken.  

Ik krijg het seintje voor vertrek met de bus, dus morgen weer meer nieuws.

Docent Marjolein Rojo verblijft samen met docent Ton Perlo en acht studetnen van de Academie voor Marketing in Den Bosch in Quimper in Frankrijk, waar zij deelnemen aan een internationaal marketingspel. Zij doet dagelijks verslag van de belevenissen van de groep.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?