Terug naar overzicht

Promotie van ‘nieuwe Einstein’ uitgesteld

De natuurkundige verdedigt in zijn proefschrift een nieuwe theorie die tegen de kwantummechanica en de algemene relativiteitstheorie ingaat. ‘Hij zou zomaar eens de Einstein van deze eeuw kunnen worden’, schreef universiteitskrant Cursor. ‘Als hij gelijk krijgt.’

Maar de buitenlandse leden van de promotiecommissie waren bij nader inzien geen professoren, meldt Cursor. De commissie was niet deskundig genoeg om over het proefschrift te oordelen en daarom moest de faculteit de promotie opschorten. Twee nieuwe deskundigen zijn nu gevraagd een oordeel over het proefschrift te geven. ‘Een puur politieke beslissing’, oordeelt de boze promovendus.

Zullen de nieuwe deskundigen de promotie dwarsbomen? Maandag vergadert het college voor promoties. Misschien volgt dan al een uitspraak. Anders is er pas twee weken later nieuws. De universiteit vindt het ‘buitengewoon betreurenswaardig’ dat het zo gelopen is, zegt een woordvoerder, ‘maar we moeten het niveau van de promoties wel bewaken.’ [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?