Terug naar overzicht

Universitaire aspiraties in Friesland

Opmerkelijk genoeg is het niet de Stenden Hogeschool zelf die afgelopen week naar buiten kwam met haar universitaire ambities, maar de provincie Friesland. Die denkt talentvolle jongeren beter vast te kunnen houden als ze aan een Friese universiteit kunnen studeren. Om die reden steunen ook de gemeente Leeuwarden en de Friese werkgevers de plannen. Ook verwacht men positieve effecten voor de werkgelegenheid.

De Christelijke Hogeschool Nederland, die op 1 januari met de Hogeschool Drenthe fuseerde tot Stenden Hogeschool, werkt al sinds 2006 aan een plan van aanpak voor universitair onderwijs in Friesland. Maar ook met de nu toegezegde steun zal het nog ‘drie tot tien jaar’ duren voordat de Friese universiteit er eventueel is. ‘We willen niet concurreren met de Rijksuniversiteit Groningen. Als we er aan beginnen, moet het een universiteit worden die iets nieuws brengt’, zegt een woordvoerder. ‘We denken bijvoorbeeld aan een academische benadering van toerismeonderwijs.’

De VSNU heeft vooralsnog geen bestuurders van Stenden over de vloer gehad. Een woordvoerder laat weten dat de universiteitenvereniging de ontwikkelingen ‘met belangstelling volgt’, en rekent er op dat de instelling zich wel zal melden zodra er een concreet plan van aanpak ligt. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?