Terug naar overzicht

Utrecht schrapt deeltijdopleiding rechten

‘Het is inderdaad moeilijk om deeltijdstudenten bij de les te houden’, zegt een woordvoerder van de rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit. ‘Dat ligt natuurlijk voor de hand: die mensen moeten vaak een gezin draaiende houden, of studeren in de avonduren na het werk.’

Toch is het voor de Rotterdamse instelling geen argument om de deeltijdopleiding er dan maar aan te geven. ‘We gaan het wel anders aanpakken. Onze deeltijdopleiding krijgt volgend jaar een numerus fixus van zeventig studenten – dit jaar zijn negentig studenten begonnen – omdat we ons onderwijs wat kleinschaliger willen maken. En verder moeten we duidelijk zijn: deeltijdstudenten willen het liefst colleges als het ze uitkomt, maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk.’

Op de website van het U-blad meldt onderwijsdirecteur Dekker van de Universiteit Utrecht dat het te duur is om deeltijders maatwerk te bieden. Rechtendecaan Leon Verstappen van de Rijksuniversiteit Groningen beaamt dat, maar vindt de hoge kosten geen argument om te stoppen. ‘Anders dan de Universiteit Utrecht hebben wij namelijk een regionale verplichting. Er is in de wijde omtrek geen andere universiteit die Nederlands Recht aanbiedt. En wat het lage studierendement betreft: ook onze studenten zouden best wat meer tempo kunnen maken. Maar ik lever liever goede juristen die wat langer over hun opleiding doen. Simpel gezegd: een tomaat pluk je ook pas als hij rood is.’[TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?