Terug naar overzicht

‘Vrije sluitingstijden cafés’

Vrije sluitingstijden in de horeca hebben volgens de Jonge Democraten veel voordelen. Het uitgaanspubliek is niet tegelijkertijd op straat als de cafés sluiten, maar verspreid over de avond. Dat zou een positief effect hebben op de openbare orde en veiligheid. Ook meent de jongerenorganisatie dat vroege sluitingstijden bijdragen aan  alcoholmisbruik. In korte tijd wordt er net zoveel gedronken als wanneer de kroegen langer open zouden zijn.

‘Je ziet de laatste tijd regelmatig dat mensen de verantwoordelijkheid voor  alcoholmisbruik onder jongeren neer willen leggen bij de overheid’, zegt voorzitter Floris Kreiken. ‘De Jonge Democraten vinden dat het terugdringen van alcoholmisbruik onder minderjarigen vooral een taak van hun ouders is. Wanneer openingstijden beperkt worden, omdat zij hierin tekort schieten, schiet het middel het doel voorbij.’

Van de Avanssteden heeft Tilburgse horeca de ruimste openingstijden. De meeste cafés sluiten om 4.00 uur. In Den Bosch is dat doordeweeks 2.00 uur en in het weekend 4.00 uur. In Breda sluiten de cafés om 2.00 uur, een paar discotheken blijven tot 4.00 uur open.

Wie de actie wil steunen, kan op de website www.vrijopstap.nl formulieren downloaden. Ook gaan de Jonge Democraten handtekeningen ophalen in uitgaansgebieden. Peter van Gool, tweedejaarsstudent Bestuurskunde in Den Bosch, is secretaris van de jongerenorganisatie. [SW]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?