Terug naar overzicht

Bredase hackers weigeren schadevergoeding te betalen

De jongens zijn hiervoor al veroordeeld tot cel- en taakstraffen. De stichting ICTU, de beheerder van de overheidssites, begon een civiele procedure om ook de schade op het viertal te verhalen. Dat bedrag, van precies 471.553 euro, bestaat uit de kosten die ICTU heeft gemaakt voor de beveiliging van de websites.

Overigens ontkent de stichting dat het systeem voor oktober 2004 niet voldoende beveiligd was. Een aanval zoals die van de jongens, kwam destijds niet of nauwelijks voor in Nederland, zo wordt gesteld. De advocaten van de hackers vinden het onterecht, dat de jongens voor de beveiligingskosten moeten opdraaien. ‘Een inbreker hoeft toch ook niet het nieuwe alarmsysteem van een woning te vergoeden?’, stelde advocaat Robert Sintnicolaas.

Een van de hackers was in oktober 2004 nog maar vijftien jaar oud, de andere hackers waren 17 en 19. De vier voerden een zogeheten DDoS-aanval uit op de sites, door ongeveer 190.000 computers op afstand te bedienen. Zonder dat de eigenaren van de pc’s dat wisten, werd via hun computer massaal informatie bij de websites opgehaald, waardoor de internetportals niet meer toegankelijk waren. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?