Terug naar overzicht

Hbo-docenten kunnen beter

‘Wij schrijven studenten van alles voor, maar brengen het zelf niet in praktijk. Er zijn geen kaartenbakken met competenties van docenten. Meer dan je naam, je vak en je sofinummer zijn niet bekend’, zegt Van Kralingen, docent aan de Hogeschool Rotterdam en oprichter van Onderwijsadviesbureau Van Kralingen, in een interview in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag. Volgens de docent ontbreekt het aan ‘dwingende professionalisering’.

‘Er zijn docenten die niet gehinderd worden door enige kennis van didactiek. Ze vliegen zorgeloos de week door. Ze geven les, voeren begeleidingsgesprekken, schrijven studieteksten, nemen toetsen af. Echter zonder naar effecten te kijken’, zegt Van Kralingen in hetzelfde interview. Hij constateert een wezenlijk gebrek aan aandacht voor de docenten. ‘We krijgen geen applaus van het management, maar ook geen tik voor onze kop als we het niet goed doen.’

HBO-docenten in beeld is een verzameling columns die Van Kralingen schreef voor Profielen, het magazine van de Hogeschool Rotterdam. Elke column wordt gevolgd door een ‘huiswerkopdracht’ voor de hbo-docent. Bijvoorbeeld het verdelen van studiegelden of een discussie voeren over competentiegericht opleiden. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?