Terug naar overzicht

‘Keer collegegeldkrediet in één keer uit’

Op dit moment moeten studenten hun collegegeld eerst zelf betalen, omdat het wordt geïnd als de IB-Groep de lening nog moet verstrekken.

De Rijksuniversiteit Groningen heeft de GSb beloofd de kwestie aan te kaarten binnen koepelorganisatie VSNU. Volgens een woordvoerder van de IB-Groep hebben de universiteiten zich nog niet over de kwestie geroerd. ‘We hebben zelf nog wel gekeken naar de mogelijkheid om het geld in één keer over te maken, maar daarvoor zouden we een ander administratiesysteem moeten gebruiken. Met alle bureaucratische rompslomp van dien.’

Het collegegeldkrediet kreeg in 2007 groen licht van de Tweede Kamer. Studenten die van de leenoptie gebruik maken, krijgen het bedrag opgeteld bij hun totale studieschuld. Die lossen ze na hun afstuderen in vijftien jaar tijd af. Het collegegeldkrediet is er niet alleen voor hogescholen en universiteiten met een standaardbekostiging. Ook studenten die een opleiding volgen bij een buitenlandse of

particuliere instelling kunnen van de extra leenoptie gebruik maken. Het krediet dat via de IB-Groep wordt uitgekeerd is gemaximeerd op ruim 7500 euro, wat neerkomt op vijf keer het standaardcollegegeld. [HOP/TdO]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?