Terug naar overzicht

Midden- en kleinbedrijf zuinig met salaris

Een hoofd marketing verdient in het mkb gemiddeld 84 duizend euro per jaar inclusief dertiende maand. Terwijl ruim 95 duizend euro gebruikelijk is. Ook een controller bedrijfsvoering (budgetbewaker) krijgt bij een kleinere werkgever gemiddeld meer dan tienduizend euro per jaar minder dan zijn vakbroeder bij een multinational, die bijna 84 duizend euro verdient.

De gegevens komen uit het onderzoek dat MKB-Nederland liet uitvoeren door bureau Eprom. De brancheorganisatie is niet geschrokken van de soms forse verschillen. ‘Het hoofd van een marketingafdeling heeft bij een multinational al snel twintig mensen onder zich. In het midden- en kleinbedrijf zijn het er zelden meer dan vier’, zegt een woordvoerder.

Bang dat hoogopgeleiden het mkb straks links laten liggen, is hij niet. ‘Het gaat werknemers vaak om meer dan salaris alleen. Bij een multinational heb je te maken met de nukken van de internationale markt. Kijk naar de overname van ABN-Amro, of de reorganisatie bij KPN die tweeduizend banen gaat kosten. Bij een kleiner bedrijf gebeurt zoiets niet zo snel.’

Het onderzoek spitste zich bovendien toe op de transportsector. ‘Niet de sector waar het meest wordt verdiend. Later dit jaar volgt een tweede onderzoek waarin we ook zakelijke dienstverleners meenemen, en we verwachten dat de verschillen met de grote bedrijven daar kleiner zijn.’

In totaal deden 180 werkgevers uit het mkb aan het project mee. De enquête die ze invulden op de site www.loonmanager.nl, richtte zich op 52 verschillende functies. MKB-Nederland wil het onderzoek de komende jaren net zo lang uitbreiden tot alle sectoren aan bod zijn. Vervolgens zal er vier keer per jaar worden gemeten. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?