Terug naar overzicht

Noord-Brabant sponsort studentenwervingen universiteiten

Volgens een woordvoerder van de provincie is de promotie van de universiteiten ‘ook goede Brabant-promotie. We hebben hier nogal wat multinationals zitten, en die willen hoogwaardig personeel. Het is dus goed als onze universiteiten meer studenten trekken.’

Voorlopig gaat het om een eenmalige subsidie, waarbij is afgesproken dat de provincie de helft van de wervingscampagne betaalt, tot maximaal honderdduizend euro. ‘Maar we willen blijven samenwerken met de universiteiten’, verzekert de woordvoerder. Op de vraag waarom de hogescholen van Noord-Brabant zijn overgeslagen, heeft hij een simpel antwoord: ‘Ze waren niet bij het overleg. Zo eenvoudig gaan die dingen soms.’

 

Bestuurslid Frans van Kalmthout van Avans Hogeschool zegt niet eens geld voor studentenwerving te willen. Hij is van mening dat de provincie op deze manier de markt verstoort. ‘De werving is ook niet de reden waarom de instroom van de Brabantse universiteiten stagneert. Tilburg bijvoorbeeld zou veel meer studenten uit het hbo kunnen toelaten. Maar dat ligt daar nog steeds moeilijk. En de TU Eindhoven hinkt op twee gedachten: enerzijds willen ze een topuniversiteit zijn met excellente studenten, anderzijds blijven ze een breed toegankelijke instelling. Als die universiteiten goede keuzes maken, zullen ze ook meer studenten gaan werven.’

 

De provincie Noord-Brabant zou er volgens hem beter aan doen om doelgericht te investeren, bijvoorbeeld in techniekonderwijs of in meer lectoren. ‘Wij hebben bijvoorbeeld een lectoraat duurzaamheid waar de provincie heel veel voordeel uit zou kunnen halen. Maar voor studentenwerving hebben we echt geen extra geld nodig.’

 Het bestuur van Fontys Hogescholen is minder afwijzend. ‘Ook wij hebben te maken met stagnerende instroom. Als de provincie geld beschikbaar heeft voor de werving van studenten, dan wordt het hoog tijd dat we eens een brief die kant op sturen’, reageert een woordvoerder. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?