Terug naar overzicht

Plasterk: ‘Geen verlies van geloofwaardigheid’

De Hogeschool Zeeland kreeg in 2005 een boete van negentien miljoen euro opgelegd vanwege haar rol in de zogeheten hbo-fraude. Dat geld betaalt de hogeschool ‘tot op de laatste euro’ terug aan het rijk, meldt Plasterk.

Tegelijkertijd krijgt de hogeschool nu maximaal tien miljoen euro extra van het Rijk en wellicht nog eens vijf miljoen euro van de provincie om het onderwijs te verbeteren. Dat geld is te beschouwen als een ‘impuls aan Zeeland’, aldus Plasterk.

 

De voorzitter van de hogeschool heeft in Elsevier gezegd dat de subsidie wordt besteed aan een verbeterprogramma waar de hogeschool geen geld meer voor heeft door de betaling van de boete. Plasterk: ‘Ik deel zijn zienswijze niet.’

 De Partij voor de Vrijheid vindt dat onderwijsinstellingen die zich schuldig hebben gemaakt aan fraude gedurende een flink aantal jaren helemaal geen subsidie meer zouden moeten ontvangen. Plasterk denkt daar anders over. ‘Subsidies dienen een maatschappelijk doel. Het onthouden van subsidie als een vorm van sanctie onderschrijf ik niet.’ [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?