Terug naar overzicht

‘Rust geeft een positieve bijdrage aan waar je mee bezig bent’

Een twintigtal studenten was getuige van de opening van het stiltecentrum. Bij Kiraz Eker, tweedejaars Accountancy, leefde de vraag om een stille omgeving heel erg. ‘Met een aantal vriendinnen pak ik een paar keer per dag eventjes tien minuten rust in het stiltegebied. Als moslim moeten wij vijf keer per dag bidden. Het is fijn om dat ergens op school te kunnen doen.’

Een werkgroep heeft de ruimte ingericht, zodat iedereen er terecht kan om de dagelijkse stress even los te laten. Welk geloof je ook hebt, of waar je ook mee zit: in de rustgevende omgeving van het stiltegebied, kun je het een plekje geven. ‘Als je innerlijk rust en stilte vindt, dan geeft dat een positieve bijdrage aan waar je mee bezig bent’, sprak initiator Corina van Steenhoven bij de opening. ‘Je raakt meer geïnspireerd en geconcentreerd.’

Yvette Sprangers, deeltijdstudente Maatschappelijk Werk & Dienstverlening, wist nog niet van het bestaan van de ruimte, die al even in gebruik is. ‘Ik was benieuwd, ik dacht dat het een ruimte was om rustig te studeren. Maar het is heel iets anders. Het is goed dat het er is, alleen zal ik er als deeltijdstudent niet veel gebruik van maken. Ik ben één dag in de week op school en die dag zit al overvol.’

Eker spreekt er geregeld met vriendinnen af om samen te gaan bidden. ‘Mijn vriendinnen zijn eerstejaars Recht. Als we een tussenuur hebben, bellen we elkaar om er samen heen te gaan. Meestal zijn we er niet tegelijk, want het middaggebed kun je tussen één uur en kwart over drie doen. Zojuist waren we er wel met z’n achten tegelijk, toen was het een beetje krap.’

Tijdens de workshops was er heel wat minder publiek. Stijn van Hulten en Eva van der Zwalum, beiden tweedejaars Social Work, bleven wel om mee te doen. Hun gympen mochten ze aanhouden bij de oefeningen van het ‘body balance’ op rustgevende muziek. Vóór het half uurtje mediteren begon, moesten ze toch echt naar de les. ‘Het is fijn dat er een plek is op school, waar je je even terug kunt trekken’, vindt Eva. Stijn denkt er vaker te komen. ‘Ik kan alleen lezen in stilte of met muziek. Niet met die herrie van iedereen om me heen.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?