Terug naar overzicht

VVD: Kabinet moet zich uitspreken voor dierproeven

Eind vorige week ontving het kabinet een brandbrief van de farmaceutische industrie, patiëntenverenigingen en wetenschappers. Zij zijn de aanhoudende dreiging van radicale activisten meer dan zat en willen dat de overheid het belang van dierproeven voor de maatschappij onderschrijft. Geen gekke oproep, want het rijk geeft opdracht voor ruim zestig procent van de 600 duizend dierproeven die jaarlijks worden uitgevoerd in Nederland. ‘Wij voeren de wens van de overheid uit’, aldus een directeur van een farmaceutisch lab in een reportage die Nova over de oproep maakte. ‘Dan mag je een krachtig statement van de regering verwachten.’

De directeur van het lab was onherkenbaar in beeld gebracht, omdat hij in het verleden last had van intimidatie. Directeur Martje Fentener van Vlissingen van het dierenlab van de Erasmus Universiteit Rotterdam schat dat het jaarlijks tweehonderd keer voorkomt dat mensen die bij dierproeven zijn betrokken in huiselijke kring door activisten worden lastiggevallen, ook als zij slechts zijdelings bij een project zijn betrokken. Een woordvoerder van de Nederlandse Patiënten- en Consumentenfederatie is bang dat de ontwikkeling van medicijnen wordt vertraagd door de incidenten.

Reden voor de VVD om kamervragen te stellen. De oppositiepartij vraagt zich onder meer af of de angst van de patiëntenvereniging gegrond is en wat het kabinet er aan denkt te gaan doen. Ook vindt de liberale partij dat het vestigingsklimaat voor biomedische bedrijven onder de huidige omstandigheden gebukt gaat. Daarom onderschrijft de VVD de wens om een duidelijke verklaring van het kabinet.

Wetenschapsorganisatie KNAW heeft er vooralsnog voor gekozen de brief niet te ondertekenen. ‘De problemen rond dierproeven en activisme heeft onze aandacht, maar we hebben meer tijd nodig om een definitief standpunt in te nemen’, zegt een woordvoerder. ‘Op het moment dat we ons achter een brandbrief scharen, zijn we partij in de discussie. We opereren graag onafhankelijk.’ [TdO/HOP]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?