Terug naar overzicht

Zinloze acties van verpleegkundigen

De overbodige handelingen waar verpleegkundigen een handje van hebben, zijn bijvoorbeeld het vastbinden van cliënten in verpleeghuizen om te voorkomen dat ze uit bed vallen. Het aantal valincidenten neemt hierdoor niet af, staat in het rapport. Ook het routinematig scheren van een patiënt voor een operatie is onnodig. De infectiekans die men hiermee denkt te vermijden, neemt in de praktijk niet af.

In totaal staan in het rapport negentien overbodige handelingen, waarvan is aangetoond dat ze niet zinvol zijn. Deze ‘rituelen’ zijn echter wel gewoonten geworden in de verpleging en de zorg. De LEVV hoopt er met het overzicht voor te zorgen dat de handelingen snel verleden tijd zijn. De organisatie denkt dat verpleegkundigen weten dat sommige handelingen geen zin hebben, maar moeite hebben om ermee te stoppen.

Het rapport met de onnodige handelingen en daarbij een stappenplan om de gewoonten te doorbreken is hier te vinden. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?