Terug naar overzicht

CMD eindelijk op eigen benen

Studieleider Jan Peeters van CMD moet toegeven dat met de verzelfstandiging een lang gekoesterde droom in vervulling gaat. ‘Vanaf de oprichting was die ambitie er al. In deze situatie is het niet leuk om afscheid te nemen, maar we zijn wel blij dat de gelegenheid zich voordoet.’ Met de situatie doelt Peeters op het uiteen vallen van de Academie voor ICT & Media (AIM) in Breda.

Over de nieuwe mogelijkheden is hij enthousiast. ‘Als academie is het helderder welke kaders, regels en budgetten er zijn. Dat is anders dan later bij een academie gevoegd worden, die al bestaat’, stelt Peeters.

CMD-docent Michel Witter verlaat de AIM niet graag. ‘De samenwerking tussen de opleidingen gaat steeds beter, docenten spreken elkaar formeel maar ook informeel vaker.’ De afgelopen jaren voerde CMD haar eigen koers, maar een buitenbeentje was het niet. ‘We staan ervoor open om projecten samen vorm te geven’, stelt Witter. De start van die projecten werd echter uitgesteld, tot na de accreditatie. ‘Samenwerken met verschillende opleidingen binnen Avans gaan we gewoon doen.’

Ook Peeters wil op die voet verder. ‘We willen allianties binnen en buiten Avans gaan sluiten. Bij projecten op het gebied van nieuwe media kunnen we iets betekenen.’ Hij hoopt ook dat er een lectoraat voor CMD vrijkomt. ‘Usability is een belangrijk onderdeel, het feit dat de gebruiker in nieuwe media centraal staat. Wat dat betreft kun je veel onderzoeken, zoals waar het oog van de gebruiker heen gaat en welke informatie hij oppakt.’

Er zouden nieuwe opleidingen op creatief gebied bij kunnen komen in de academie met CMD. ‘Dat die mogelijkheid bestaat, snap ik. De indruk is vooralsnog dat de academie alleen uit CMD bestaat’, zegt Peeters. En misschien komt de Bossche CMD erbij? ‘Die opleiding moet nog starten. Dat is een plan voor 2009. Daarbij is die studie onderdeel van een andere academie, dus dat is een bestuurstechnische kwestie.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?