Terug naar overzicht

Columnist HvA aangeklaagd wegens antisemitsme

De column van Arnold Scheepmaker verscheen op 20 september 2006. Hij kan maximaal een gevangenisstraf van een jaar of een boete van 7400 euro krijgen, maar de officier van justitie maakt de eis pas ter zitting bekend. De zaak dient op 27 maart.

Scheepmaker, destijds 33 jaar en naar eigen zeggen half joods, schreef: ‘Sinds de nazi-tijd is het niet echt cool om negatieve dingen te zeggen over joden, maar soms snap ik best hoe het in 1937 allemaal zo ver heeft kunnen komen.’ Hij klaagde in de column over de toon waarop Israëlische toeristen tegen Egyptenaren spraken. ‘Hadden ze mij zo benaderd en was ik in het bezit geweest van explosieven, dan had je hun ledematen verspreid tussen Sjarm el Sheikh en Dahab terug kunnen vinden.’

 

Verderop redeneerde hij: ‘Misschien moet ik dus niet alle joden door de mangel halen, omdat het me vooral om de ziekmakende Israëliërs gaat, maar eerlijk is eerlijk: uiteindelijk kunnen we ze allemaal terugleiden naar het heilige land.’

 

Een week later plaatste Havana een ingezonden brief waarin een docent zich diep gechoqueerd toonde door het ‘fascistische artikel’. Een oud-docent deed bovendien aangifte en die leidt nu tot een rechtszaak.

 Columnisten worden niet vaak vervolgd en nog minder vaak veroordeeld. Theo van Gogh kreeg wel een boete toen hij in een stuk over Léon de Winter schreef: ‘Wat ruikt 't hier naar caramel. Vandaag verbranden ze alleen de suikerzieke joden.’ Maar nadat hij het opnieuw publiceerde in een essaybundel volgde een tweede rechtszaak en toen werd hij vrijgesproken. De Hoge Raad vond het ‘niet onmiskenbaar’ dat de uitlatingen ‘onnodig grievend’ waren. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?