Terug naar overzicht

Diplomavervalsers veroordeeld

De advocaat van het echtpaar voerde tevergeefs aan dat de vervalste diploma’s als wandversiering bedoeld waren. Uit verklaringen van de verdachten en hun mailverkeer met potentiële klanten maakte de rechtbank in Den Bosch op dat de diploma’s wel degelijk verkocht waren voor gebruik bij sollicitaties en toegang tot vervolgopleidingen.

De 48-jarige mannelijke verdachte was op het idee gekomen om diploma’s te gaan vervalsen nadat hij was afgewezen bij een sollicitatie waarvoor een havo-opleiding vereist was. In een e-mail aan een potentiële klant schreef hij: 'Ik heb gewoon vaste prijzen en geloof me, de documenten zijn het waard, dat zul je zien. Mocht je het voor een nieuwe baan inzetten, dan heb je het zo terugverdiend en stel je moest echt de opleiding gaan volgen… wat denk je dat dat wel niet kost aan zowel tijd als geld!?'

De man kreeg een werkstraf van 240 uur en tienduizend euro boete, en zijn 49-jarige vrouw een werkstraf van tweehonderd uur met vijfduizend euro boete. Daarnaast legde de rechtbank voorwaardelijke gevangenisstraffen op. Omdat beiden nooit eerder voor een soortgelijk vergrijp waren veroordeeld en de vrouw vanwege de strafzaak was ontslagen, besloot de rechtbank geen daadwerkelijke celstraffen te geven. Het OM had het echtpaar graag een paar maanden achter de tralies willen zetten. [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?